Thursday, January 14, 2010

Kirja muuttuu elokuvaksi

Jokaisella meistä on oma mielipiteensä siitä, kumpi on parempi - kirja vai
elokuva. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Nykypäivänä elokuvia katsotaan ehkä mieluummin, koska ne ovat laadukkaita, ja niissä on mahtavat äänentoistot, upeat kuvanlaadut ja äärettömän upea uusi 3D-grafiikka. Kirjoissa lukija ei pääse kokemaan kaikkia aistejaan, joten kirjasta ei pysty millään saamaan samanlaista elämystä kuin elokuvasta.

Vuosien mittaan kirjoista elokuviksi käännettyjä teoksia on paljon. Valitsin tähän listaan sekä suomalaisia että ulkomaisia teoksia:
Paholainen pukeutuu pradaan,
Da Vinci koodi,
Jätä se!,
Taru sormusten herrasta,
Vihreä lohikäärme,
Hohto,
American Psycho,
Tanssii susien kanssa,
Kummisetä,
Psyko,
Harry Potter -elokuvat,
Green Mile,
Piina,
Twilight,
Bridget Jones - elämäni sinkkuna,
Veriveljet,
Pikku naisia,
Häräntappoase,
Leijat Helsingin yllä,
Emma,
Ota kiinni jos saat,
Apinoiden planeetta,
Piano,
Hevoskuiskaaja,
The Beach,
Uhrilampaat,
Hannibal,
Romeo ja Julia,
Enkelit ja demonit,
Tuntematon sotilas,
Täällä pohjantähden alla,
Kuutamolla,
Hylätyt talot, autiot pihat ja
Tämän pojan elämä.


Kirjaa muunneltaessa elokuvaksi koko kirjan juoni joudutaan yleensä
tiivistämään lyhyemmäksi varsinkin silloin, jos kyseessä on pitkä kirjasarja kuten Harry Potter -sarja ja Taru sormusten herrasta -trilogiat. Kirja muutetaan eläväksi kuvaksi, joten katsoja pystyy muuttamaan omat mielikuvansa kirjasta aidoksi maailmaksi,
ja nähdä omin silmin, kuinka hahmot kirjan maailmassa liikkuvat. Kirjan hahmojen ulkonäkö ja tapahtumapaikkojen ulkoasu voivat olla monelle katsojalle pettymys, jos omat mielikuvat eivät pitäneetkään paikkaansa, koska katsojan täytyy sopeutua ohjaajan näkemykseen ja kuvitukseen kirjasta, vaikka se menisikin ristiin kirjan kuvauksen kanssa.

Elokuvat ovat ohjaajien oma näkemys kirjasta, itse kirjan kirjoittaja ei pysty
elokuvan lopputulokseen juuri vaikuttamaan. Elokuvan ohjaajat saattavat myös muokata alkuperäisen kirjan juonta ja kerrontaa, joten jokin kohtaus saatetaan siirtää aivan toiseen paikkaan, kuin se alkuperäisessä kirjassa esitetään. Elokuvat hyvin usein yrittävät toistaa aina samaa kaavaa ja joillakin ohjaajilla on taipumus jokaisesta elokuvastaan tehdä oman näköisensä, jolloin alkuperäisen kirjan juoni ei pääse oikeuksiinsa ja sitä saatetaan muuttaa rankallakin kädellä ohjaajan omaksi
näkemykseksi. Varsinkin, jos ensin on lukenut kirjan ja sen jälkeen katsoo kirjasta tehdyn elokuvan, niin silloin tulee yleensä tunne, "että eihän se näin mennyt", ja siksi katsojaa rupeaa ärsyttämään ja hän käy etsimään elokuvan huonoja puolia vielä lisää.

Toisaalta kirja on taas aina kirja, se on kokonaan oma mysteerinen maailmansa, jota ei mikään elokuva pysty päihittämään täydellisesti. Kirjaa luettaessa lukija pystyy kuvittelemaan mielessään tapahtumapaikat, maisemat ja hahmojen ulkonäöt sekä eläytymään kirjan maailmaan ihan kuin hän olisi itse mukana kirjan tapahtumissa. Kirjoissa kerrotaan tarkemmin monia kohtia mitä elokuvissa ei näytetä. Kirjoista löytyvät ne ihanat yksityiskohdat ja hauskat pienet huomautukset, jotka voi olla leikattu elokuvista pois. Kirja julkaistaan yleensä aina ensin. Elokuva kirjasta saadaan huomattavasti jäljessä.

Kirjan lukemisessa kestää kauan, ja sitä voi lukea omassa tahdissa yhä uudelleen
ja uudelleen silloin, kun itselle sopii, ja vielä melkeinpä missä vain. Elokuvat katsotaan aina putkeen, mutta kirjoja lukiessa on mukava pitää pieniä taukoja ja kasata omia ajatuksia tarinasta. Joissakin tapauksissa kirjan kesto saattaa olla pitkä, esim. kokonainen vuosi, joten on hyvä sen etenemisen kannalta antaa itselle pieniä hengähdystaukoja ja lukea kirjaa omassa tahdissa.

Tässä tuli aikamoista tilitystä varsinkin elokuvien huonoista puolista.
Tämän tekstit asiat ovat vain minun mielipiteitäni, ja jokaisella meistä on
omat mielipiteensä kyseisestä aiheesta. Ainakaan vielä ei näy kirjojen
suosion hiipumista, vaikka kirjoista tehdään nykypäivänä hyvin usein
elokuvia. Uskon, että kirja ja elokuva tulevat kulkemaan käsi kädessä vielä
monta vuotta eteenpäin, kannattajia tulee olemaan molemmille.
J.W.

No comments:

Post a Comment