Monday, January 11, 2010

Dubstep

Dubstep kuuluu elektronisen/konepohjaisen musiikin genreihin, joita ovat mm. skwee, dub, d&b, house, 2-step, electronica jne.

Dubstep on puhtaasti 2000-luvun ilmiö. Sen syntymään ja kehitykseen ovat olleet vaikuttamassa monta tekijää, mutta ehkä merkittävimpinä mainittakoon kaverukset Benga ja Skream. He ovat yhdessä Digital Mystikzin kanssa genren perustajia ja tyylisuunnan löytäjiä.

Dubstepin juuret juontuvat UK Garage -tuottajien kokeellisempiin julkaisuihin, jotka yhdistelivät grime-musiikkia 2-step -tyylilajiin, sekaan mahtuu myös vaikutteita teggaesta ja drum&bass:sta. Dubstep on hyvin underground-henkinen genre, mutta alkoi levitä laajemman yleisön tietoisuuteen vuosien 2005 ja 2006 aikana.

Dubstepin erityisiä musiikillisia elementtejä ovat tummasävyisyys, kolmimuunteiset rytmit ja bassovoittoisuus. Dubstep-musiikin peruslähtökohtana pidetään n. 140 bpm tempoa, mutta se vaihtelee kattavasti temmon molemmin puolin. Dubstep on instrumentaalista, ja musiikin ilmapiiri synkkää. Matalat bassotaajuudet ovat kappaleissa vahvasti läsnä.

Dubstep-genreen liitetään usein myös dubplate. Se on omakustanteinen, omalla dubplate-koneella painettu vinyyli. Sen käyttöikä on huomattavasti aitoa vinyylia vähäisempi.

Genren pioneereja ovat mm. Benga, Burial, Digital Mystikz, Kode9, Skream, Joker, Rusko ja Caspa. Suurimmat, dubstep-painotteiset levymerkit ovat Skreamin omistama Tempa records, sekä Kode9:n oma HyperDub-levymerkki. Suomessa alan kärkinimiä edustavat Desto ja Tes La Rok, jotka ovat tuottaneet raitoja moniin kansainvälisiin dubstep-kokoelmiin.
J.T.

No comments:

Post a Comment