Wednesday, December 29, 2010

Teatteria moneen makuun

Teatterin tehtävä ajatusten ja tunteiden herättäjänä sekä niiden tulkkina on moninainen. Osa katsojista hakee teatterista lohtua arjen harmauteen, osa päivän ongelmiin kantaa ottavia näytelmiä ja suuri joukko säihkyviä musiikkielämyksiä. Ohjelmiston suunnittelijoilta ja teattereiden johdolta edellytetäänkin lähes ennustajan kykyjä, jotta korkea taiteellinen taso ja hyvä taloudellinen tulos ovat saavutettavissa.

Suurista tuotantokustannuksista huolimatta kassamagneetteja ovat musikaalit, jotka avaavat monessa teatterissa syyskauden. Oulun eteläpuolisten teattereiden ohjelmistoissa tänä syksynä näyttävät perinteistä musikaalia edustavan My Fair Lady ja Viulunsoittaja katolla. Näitä uudempia ovat Tampereen Työväen Teatterissa (TTT) Chicago, Lahdessa Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen ja Kouvolassa Rebekka. Helsingin Kaupunginteatteri esittää uutta menestystuotantoa lähes suoraan New Yorkista: suurella näyttämöllä Wicked ja Studio Pasilassa Next to Normal, joka on kuuden hengen musikaali perheen elämää varjostavasta äidin sairaudesta.

Perheen ongelmista, miehen juopottelusta ja sen aiheuttamista järkyttävistä seurauksista, kertoo myös Kotkan Kaupunginteatterissa esitettävä Sirkku Peltolan musikaali Suruttomat, joka perustuu Minna Canthin näytelmään Työmiehen vaimo. Toinen kotimaisen musikaalin suosiota tavoitteleva esitys on Lappeenrannan Kaupunginteatterin Humppamusikaali. Molemmat näistä musikaaliksi nimitetyistä teoksista, jotka kuvaavat oman aikansa realismia, saattavat yllättää perinteisen musikaaliyleisön. Kotka ei tästä näytelmäkirjailijana ansioituneen Sirkku Peltolan teoksesta ole onnistunut saamaan suurta yleisöä houkuttelevaa menestystarinaa.

Sirkku Peltolan puhenäytelmistä Suomen hevonen -trilogiaan kuuluvat näytelmät ovat ilmestymisensä jälkeen olleet jatkuvasti jonkin teatterin ohjelmistossa. Oulussa esitetään trilogian ensimmäistä osaa eli Suomen hevosta. Kolmannen osan, Lämminveriset, ensi-ilta on TTT:ssä ensi vuoden alkupuolella.

Suomalainen nykynäytelmä onkin hyvin edustettuna teattereissa. Oulun eteläpuolella ainakin kolmella näyttämöllä Alide ja Zara naulitsevat katsojat keskittymään Sofi Oksasen Puhdistuksen parissa. Anna Krogeruksen näytelmissä pureudutaan nyky-yhteiskunnan ajankohtaisiin teemoihin. Kuin ensimmäistä päivää käsittelee jaksamista työelämässä ja Parhaissakin perheissä puolestaan pohtii kaikkialle - jopa kotiin - hiipivää yksinäistymistä. Kotimaista komediaa kaipaavan kannattaa mennä katsomaan Sinikka Nopolan hulvattomia Eila ja Rampe -näytelmiä. Poliittisesta satiirista kiinnostuneille on tarjolla Jari Tervon romaanista dramatisoitu Koljatti ja Jari Juutisen Kekkonen, johon musiikin on säveltänyt Kaj Chydenius. Aika näyttää, onko näistä nykynäytelmistä tulevaisuuden klassikoiksi.

Kotimaista klassikkotekstiä on hyödynnetty Kotkan Kaupunginteatterin syksyllä ohjelmistossa olleessa näytelmässä Maailma alkaa vasta. Dramaturgi Seppo Parkkisen ja ohjaaja Kaisa Korhosen onnistunut yhteistyö perustuu Toivo Pekkasen romaaniin Jumalan myllyt. Näytelmä pääsi viime kesänä arvostetun Tampereen teatterikesän ohjelmistoon. Hämeenlinnan teatteri ”tarjoaa katsojille ruisleipää”. Näin totesi Niskavuoren vanhaa emäntää Loviisaa esittävä näyttelijä Ritva Oksanen itsenäisyyspäivänä presidentin linnassa. Näytelmän Niskavuori – Loviisan tarina ovat dramatisoineet Kaisa ja Matti Kuikkaniemi. Näytelmän yksinoikeus on myönnetty Hämeenlinnan teatterille, jonne menoa Niskavuori-fanina ja Ritva Oksasen ammattitaidon ihailijana odotan innolla. Hämeenlinnan teatteri on saavuttanut useiden vuosien aikana mainetta näytelmillä, jotka ovat olleet helmiä teattereidemme tarjonnassa.

Helmistä ja timanteista koostuu yleensä myös päänäyttämömme Kansallisteatterin ohjelmisto. Kansallisteatteri täyttyy ilta illan jälkeen niin laadukkaiden näytelmiensä kuin valovoimaisien näyttelijöidensä ansiosta. Laajaa näkyvyyttä on tänä syksynä saanut muun muassa 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Esko Salminen. Hänen juhlanäytöksensä oli 15.11.2010 Eugene O´Neillin näytelmä Pitkän päivän matka yöhön, jonka ensi-ilta oli jo yli vuosi sitten. Niin ikään paljon näkyvyyttä saanut näytelmä on Paul Austerin Mr Vertigo, jonka yhdessä suuressa roolissa on veteraani-näyttelijä Tea Ista. Tämä Kristian Smedsin ohjaama mestariteos on saanut arvostelijoilta ihastuneen vastaanoton. Fjodor Dostojevskin Idiootin pääosassa oleva Hannu-Pekka Björkman on nykyisin yksi Suomen työllistetyimmistä näyttelijöistä. Monipuolisena osaajana hän sai vastaanottaa yhden vuoden 2010 Suomi-palkinnoista.

Kuten lähes kaikki teatterit myös Kansallisteatteri muistaa lapsikatsojia, joille se tänä syksynä tarjoaa nähtäväksi Kymmenen tikkua laudalla ja pienimmille Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuun. Tampereen Teatteri esittää Euroopan kantaesityksenä sovituksen Selma Lagerlöfin romaanista Peukaloisen retket.

Kolme iloista rosvoa, Kaislikossa suhisee sekä Fedja setä kissa ja koira ihastuttavat vuodesta toiseen. Uusina yrittäjinä suosikkien joukkoon pyrkivät Risto Räppääjä ja Herra Hakkarainen. Tampereen Työväen Teatterin näyttämöllä nähdään suomenkielisenä kantaesityksenä Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander. Se on myös Svenska Teaternin ohjelmistossa. Näytelmä on kuitenkin tarkoitettu hiukan varttuneemmille lapsille. Tampere suosittelee esitystä 12 vuotta täyttäneille. Lisäksi ruotsiksi häärii Pippi Långstrump Svenska Teaternissa, jonka muukin ohjelmisto on ruotsinkielistä.

Nyt alkaa jo hengästyttää, vaikka vielä on kertomatta lukuisista loistavista näytelmistä. Helsingissä Ryhmäteatteri ja Q-Teatteri säväyttävät aina valinnoillaan samoin kuin monet pienet teatterit. Maakunnissa laitosteattereiden lisäksi harrastajateatterit saavat katsojat innostumaan laadukkaasti toteutetuista esityksistään. Karhulan Työväennäyttämöllä, joka sai vuoden 2010 harrastajateatteripalkinnon, hauskuuttaa Hilja Valtosen Vaimoke ja Haminan teatterissa Ken Ludwigin farssi Diivat. Molempien teattereiden esitykset ovat paikallisen väestön suuressa suosiossa.

Stand up-esitykset ja iprovisaatioteatteri ovat saaneet jalansijan teattereissa. Esitykset ovat yleensä teattereiden tilaamia vierailunäytäntöjä, joiden hyvin ajoitettu tilannekomiikka saa yleisöltä raikuvat naurut, ja sehän on idean tarkoituskin. Vuosittain Kotkassa milloin ajankohtaista kabareeohjelmaa tai musiikkipitoisia tuotantoja on esitetty kautta maan tunnetuksi tulleessa entisessä merimieskapakassa Kairossa. Se on saavuttanut teatterimme näyttämönä vakiintuneen suosikkiaseman vuonna 1986 ensi-iltansa saaneesta Maratontansseista lähtien.

Teatterimme kautta Suomen tarjoavat todella jokaiselle jotakin laadusta tinkimättä, oli sitten kysymys tragediasta, komediasta tai musikaalista. Ai niin, lopuksi on vielä mainittava Kvartetti. Tällä näytelmällä Neil Hardwick näyttelijöineen on saanut aikaan 31.1.2002 alkunsa saaneen kansanliikkeen, jota ei näytä pysäyttävän mikään. Eikä tarvitsekaan, sillä tarjolla on taidetta - teatteritaidetta!

T.R.

Lähteet:

Internet / Teattereiden sivustot

Event / Lippupisteen tapahtumat ja elämykset, talvi 2010-2011

Voima-lehti n:o 9/2010

No comments:

Post a Comment