Monday, December 12, 2011

Anonyymiyden aika on ohiIhmiselle on luontaista olla kiinnostunut toisten asioista, tapahtuipa näytelmä sitten televisio- tai ikkunaruudun takana. Vastapainoksi useilla ihmisillä on tarve tulla nähdyksi ja hypellä ruudusta ruutuun, vaikka se vaatisikin itsekuria tai vähintään hullunkurisia asentoja. Voisi luulla, että nämä näkemisen ja näyttämisen tarpeet täyttäisivät toisensa ja rakennelma pysyisi kasassa, mutta näin ei aina ole. Jotkut saattavat tulla temmatuksi suuren yleisön eteen, vaikka tarkoituksena olisi ollut esiintyä vain pienelle polttariporukalle. Nykyteknologia helpottaa yleisön tavoittamista ja tuo viihteen entistä lähemmäs meitä, mutta tekee ihmisistä myös suojattomampia ja videoiden leviämisestä vaikeammin kontrolloitavaa. Videosivusto Youtuben kautta on tullut julkisuuteen satoja henkilöitä, joista iso osa on tunnettuja tahtomattaan.

 Youtube on Googlen omistama videopalvelu, jossa ihmiset voivat katsella toistensa lisäämiä videoita ja rekisteröityneet käyttäjät myös lisätä omiaan. Youtube on internetin suoratoistovideopalveluista ylivoimaisesti suosituin, ja moni aloittaakin päivänsä katselemalla sieltä jaksoja mielisarjastaan tai toistamalla näytöllä näkyvän aurinkotervehdyksen.  

Valitettavasti Youtube on saanut jotkut myös päättämään päivänsä, ei väliaikaisesti Tauno Palon tahdissa, vaan lopullisesti. Surullisia, ajattelemattomuutensa takia katsojalistan kärkeen nousseita tapauksia on useita, ja osa heistä on ajautunut häpeän ja häpeämättömien haukkujien takia jopa itsemurhaan.  Esimerkkinä voi mainita Niko92-nimimerkillä tunnetun kehitysvammaisen pojan, joka niin sanotusti kuoli suosionsa huipulla, tunnettuna irc-gallerian kautta Youtubeen levinneistä lauluvideoistaan. Kaikki tahtomattaan tähteyteen nousseet youtube-julkkikset eivät onneksi ota asiaa näin vakavasti, ja moni onkin päätynyt nettiin esimerkiksi jonkin televisiosarjan koe-esiintymisen kautta, ja on näin ollen ottanut tietoisen riskin saada myös negatiivista huomiota.

Videoiden miltei hallitsemattomassa leviämisessä on sekä hyviä että huonoja puolia. Hauskat videot tuovat huumoria ihmisten arkeen, ja moni nauraa niille täysin hyväntahtoisesti. Levinneet videot ovat myös hyvä varoitus internetin vaaroista, ja näyttävät selkeästi että teoilla on seurauksensa. Muutamat varoittavat esimerkit voivat pelastaa lukuisia ihmisiä samalta kohtalolta ja toimivat myös opetuksena uhreilleen estäen heitä tekemästä tulevaisuudessa vieläkin suurempia virheitä. Hyvänä puolena voi mainita myös sen, että jotkut youtube-julkkikset voivat kääntää julkisuutensa positiiviseksi, äärimmäisessä tapauksessa jopa tienata rahaa videoillaan. YouTube Awards -tapahtumassa palkitaan vuosittain käyttäjien hauskimmiksi äänestämät videot. Youtube on myös hyvä kanava itsensä mainostamiseen, ja negatiivinenkin tunnettavuus voi olla hyödyksi esimerkiksi kirjan julkaisemisessa tai tosi tv –sarjaan pääsemisessä.  

On sanomattakin selvää, että vahinkojulkisuudessa on huonoja puolia vähintäänkin siinä missä positiivisia. Nettikiusaus on enemmän sääntö kuin poikkeus, ja anonyymiys tekee huutelusta helpompaa. Monesti netissä herjaaminen laajenee myös koulu- ja työpaikkakiusaamiseksi, ja pahimmissa tapauksissa työnsaanti voi vaikeutua.  Netin kautta saadut ilkeät kommentit vaikuttavat myös negatiivisesti itsetuntoon ja saavat monesti maailmankuvan vääristymään. Luottamus ihmisiin saattaa kärsiä, kun oikeassa elämässä kontrolloidut pimeät puolet muuttuvat netissä ihmisten hallitsevimmiksi piirteiksi.

Youtubessa on mahdollisuus ilmiantaa videoita, ja ylläpito poistaa kiellettyä materiaalia jatkuvasti. Naurattavat, kohdettaan nöyryyttävät nauhoitukset eivät kuitenkaan ole poistolistalla ensimmäisinä, sillä sivustolla leviää myös selkeästi tekijänoikeuksia rikkovia videoita sekä oikeasti haitallista, esimerkiksi tappamista ja kiduttamista kuvaavaa materiaalia. Myös virkavallan tai jonkin muun virallisen tahon toimintaa kuvaavat luvattomat videot poistetaan herkemmin kuin ne, joissa kuvattavana on tavallinen kansalainen. Vaikka sivuston valvonta onkin aktiivista, on videoiden määrä niin suuri, etteivät poistajat pysy mitenkään ajan tasalla. Lisäksi on vaikeaa saada selkoa, mitkä videoista ovat niissä esiintyvien henkilöiden itsensä lisäämiä ja hyväksymiä. Helpoin tapa saada video poistetuksi on ottaa yhteys sen lisääjään ylläpidon sijasta. Sekään ei useimmiten toimi, sillä hykerryttävimmät videot ovat kopioituna usean henkilön koneelle, jottei viihdyttävä materiaali katoaisi käsistä.  

Youtube ja internet ylipäätään ovat niin uusia keksintöjä, että lainkohdat niiden käytön yhteydessä ovat epäselviä. Myös monet tutut moraalikysymykset ovat nousseet netin käytön kautta uuteen valoon, eivätkä yleiset toimintamallit ja kirjoittamattomat säännöt vaikuta anonyymien käytökseen yhtä vahvasti kuin ihmisiin tosielämässä. Paras tapa päästä julkisuudesta eroon onkin luultavasti vain odottaa hiljaa unohtumista, sillä jos yleisö huomaa uhrinsa kärsivän, alkaa se monesti käyttäytyä entistä eläimellisemmin.

Ihmiset ovat aina tarvinneet jonkun, jonka päälle talloa tai jonka päätä vaatia vadille, ja nykyään se on helpompaa kuin koskaan. Youtube-julkkiksissa nähdään piirteitä omasta itsestä, ja juuri oman pimeän puolen peilaaminen on yksi merkittävä syy nolojen videoiden suosioon. Rumuus ja heikkous oikeissa muodoissa naurattavat, ja oma epävarmuus on helppo projisoida ruudun taakse. Itsekeskeisyyttä ja ilkeyttä ihannoiva nuorisokulttuuri miltei painostaa muiden kustannuksella huvittumiseen. Monen pelastuksena on se, että uusia puheen- ja katsomisen aiheita syntyy kaiken aikaa. Ja onneksi on vielä niitä uudistuskielteisiä, muinaisuudessa eläviä ihmisiä, joiden sensaationälän täyttää tieto naapurin vinosta lipputangosta ja joille riittää omasta ikkunasta nähty yksityinen saippuaooppera. 

A.A.

No comments:

Post a Comment